ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΩΝ ΑΠΟ 01/01/2016 (προς συναδέλφους): Υποχρεωτική αναγραφή σε εισαγωγικά δικών δικόγραφα του Α.Φ.Μ. του εναγομένου, καθώς και της ηλεκτρονικής διεύθυνσης (e-mail) του υπογράφοντα δικηγόρου.

Μετά τις σαρωτικές αλλαγές που επέφερε ο Ν.4335/2015 στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, με έναρξη ισχύος την 01/01/2016, προκειμένου να ξεκινήσει η χρονιά με το… δεξί, κρίνω σκόπιμο να υπενθυμίσω - επιστήσω την προσοχή σε όλους τους συναδέλφους ότι σε πρώτη φάση και κατά την κατάθεση δικογράφων είναι υποχρεωτική η αναγραφή του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) του ενάγοντος, καθώς και της ηλεκτρονικής διεύθυνσης (e-mail) του υπογράφοντα δικηγόρου. Πρέπει να αναφέρω ότι εγώ, προληπτικά, έχω ήδη αναγράψει αυτά σε δικόγραφα που κατέθεσα μέχρι τις 31/12/2015 και πρόκειται να επιδοθούν εντός του 2016.
Κάνω λόγο για «πρώτη φάση», προκειμένου να ξεκινήσουν για όλους μας και να κυλήσουν (δικονομικά) ορθά και κατά το δυνατόν ομαλότερα οι πρώτες ημέρες εφαρμογής του νέου Κ.Πολ.Δ., για αυτό και αναφέρω καταρχήν μόνο εισαγωγικά δικών δικόγραφα, τα οποία θα κατατεθούν εντός των προσεχών ημερών (με υποχρεωτική αναγραφή των στοιχείων που προανέφερα).
Γενικότερα όμως είναι υποχρεωτική πλέον η αναγραφή του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) όλων των διαδίκων μερών στις εκθέσεις, στα δικόγραφα, στις δικαστικές αποφάσεις, στις διαταγές πληρωμής και στις κατασχετήριες εκθέσεις. Αυτό ορίζεται ρητά στις διατάξεις των άρθρων 117, 118 Κ.Πολ.Δ. (υποχρεωτικά στοιχεία εκθέσεων και δικογράφων), του άρθρου 305 Κ.Πολ.Δ. (στοιχεία δικαστικής απόφασης), 630 Κ.Πολ.Δ. (περιεχόμενο διαταγής πληρωμής) 955 και 995 Κ.Πολ.Δ. (περιεχόμενο αποσπάσματος κατασχετήριας έκθεσης).
Η υποχρεωτική αναγραφή ισχύει για όλους τους διαδίκους και τα υπόλοιπα πρόσωπα που είναι παρόντα και συμπράττουν κατά τη διενέργεια διαδικαστικών πράξεων (άρθρο 117). Πλέον, ο ενάγων, αιτών κ.λ.π. υποχρεούται να αναφέρει στο εισαγωγικό της δίκης δικόγραφο που καταθέτει το δικό του ΑΦΜ και τα υπόλοιπα ανωτέρω στοιχεία, ο δε εναγόμενος και καθού, να αναφέρει στις προτάσεις, ανταγωγή, ανακοπή κ.λ.π. τα δικά του στοιχεία, τα οποία θα συμπεριληφθούν στην απόφαση που θα εκδοθεί. Αυτονόητο είναι ότι σε περίπτωση ερημοδικίας ή εκδόσεως διαταγής πληρωμής, η αναγραφή των στοιχείων του εναγομένου και καθού, αντίστοιχα, λαμβάνει χώρα, μόνο εάν τα στοιχεία αυτά είναι με κάποιον τρόπο γνωστά (για το τελευταίο, προσωπικά θεωρώ ότι θα τεθούν στην πράξη ζητήματα παραβίασης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα).
Τέλος, ο νέος Κ.Πολ.Δ. καθιερώνει την υποχρεωτική αναγραφή της ηλεκτρονικής διεύθυνσης (e-mail) στα στοιχεία του πληρεξουσίου δικηγόρου. Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 119 παρ. 1, προβλέπεται πλέον ρητά ότι τα δικόγραφα περιέχουν τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των πληρεξουσίων δικηγόρων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ευθύνη διευθύνοντος συμβούλου εταιρείας